12 de gener de 2020

Sabíeu que la carxofa i el girasol són plantes de la mateixa família? I que Espanya és un dels països del món on se’n produeix més? Us volem parlar d’aquesta fantàstica verdura que tenim de temporada durant els mesos d’hivern. Amb un gust molt especial i una forma curiosa que fa que sigui estimada per alguns i odiada per altres…

A l’hora de triar les carxofes, cal escollir les més grosses i pesades en proporció al seu tamany, amb les gemmes grans i compactes, ben formades i de color verd clar. Per comprovar-ne la frescor, podem apretar la carxofa i escoltar quin soroll fa: si cruixeix, és que encara és fresca. En canvi, si les fulles són toves a la seva base o s’obren amb facilitat i presenten parts més fosques, és signe de poca frescor.

A casa, cal guardar-les en un lloc fresc el més aviat possible. Podeu posar-les en una bossa de plàstic tancada i deixar-la a la nevera. D’aquesta manera, us aguantaran ben bé durant una setmana. Si tenen tronc, les podeu sucar en aigua com si fossin flors i guardar-les igualment a la nevera. Un cop cuites, cal guardar-les en fred i consumir en 24 hores, o bé congelar-les.

La carxofa és una planta que majoritàriament té aigua, hidrats de carboni i fibra. També té més proteïnes que d’altres verdures i gairebé gens de greix. Entre les vitamines, destaca la B1, responsable de l’aprofitament dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes, i de l’equilibri del sistema nerviós.

El mineral més abundant és el potassi, i també té grans quantitats de magnesi, fòsfor, calci i sodi. Tots aquests minerals intervenen en el bon funcionament del sistema nerviós, l’activitat muscular, els intestins, el sistema immunitari, etc.

Però el més destacat de la composició de les carxofes són tot un seguit de substàncies que no destaquen precisament per la seva quantitat sinó pels notables efectes fisiològics que provoquen. Així, aquesta verdura acaba tenint propietats diurètiques, antitumorals, antiinflamatòries, combat el colesterol…

És doncs una gran font de salut i val la pena aprofitar aquests dies per menjar-ne. Si us fa mandra cuinar-ne a casa, als restaurants de Menjar i Beure a Manresa la trobareu en molts menús diaris i de temporada. És una verdura que té enormes possibilitats a la cuina: a la brasa, en guisats, com a acompanyament de plats de carn o peix, en amanides, en arrossos… I a vosaltres, com us agrada més?