28 de maig de 2018

Sabíeu que a l’època dels romans ja es preparava un menjar similar a l’hamburguesa actual? O que a la Nova York del segle XIX es va fer popular un plat portat per immigrants alemanys anomenat hamburger steak? Sigui com sigui, l’hamburguesa s’ha convertit en una icona mundial, símbol de la cuina americana i del fast food. Però si durant molt de temps s’ha associat només a menjar ràpid i fàcil, avui l’hamburguesa està vivint una època daurada, amb propostes d’allò més gourmet. En aquest article, coincidint amb el Dia Mundial de l’Hamburguesa que se celebra cada 28 de maig, us expliquem algunes curiositats d’aquest plat que ens encanta! 🙂

  1. No se sap del cert qui va ser la primera persona que va tenir la idea de posar una hamburguesa entre dos trossos de pa. Però sí que es té constància de què s’oferia en diferents restaurants i llocs de venda ambulant de menjar d’Estats Units entre finals del segle XIX i principis del XX.
  2. El ketchup, una de les salses que més s’utilitza en l’hamburguesa, es va començar a comercialitzar l’any 1869 per un empresari i cuiner anomenat Henry John Heinz. Us sona el nom?
  3. La ceba és la verdura amb que més s’acompanya l’hamburguesa, generalment tallada en anelles molt fines. Però també són típics l’enciam i el tomàquet, el coleslaw (amanida a base de col) o els cogombrets en vinagre.
  4. Els belgues defensen que les patates fregides són un invent seu. En tot cas, aquest acompanyament no es va popularitzar fins que les cadenes de menjar ràpid com McDonald’s o Burger King les van incorporar als seus menús, a mitjans del segle XX.
  5. Es creu que abans de popularitzar-se els refrescs de cola (amb Coca-Cola i Pepsi), l’hamburguesa es prenia acompanyada de cafè. Us ho imagineu?
  6. El primer MacDonald’s que va obrir, l’any 1940, servia 25 plats diferents. Però sabeu què? Analitzant les vendes van descobrir que un 80% dels seus ingressos provenia de la venda d’hamburgueses. Així que van decidir reorientar el negoci… 😉
  7. La primera franquícia de McDonald’s a Europa no va arribar fins el 1970, i es va obrir a Holanda. Avui, n’hi ha més de 36.000 a 199 països del món.

A Menjar i Beure a Manresa també tenim restaurants dedicats al menjar ràpid de qualitat com l’hamburguesa i altres entrepans. Coneixeu el Frankfurt Les Bases? Aquests dies celebren amb promocions molt especials el Dia Internacional de l’Hamburguesa. Només heu de clicar aquí i descarregar-vos els vals. Bon profit!