11 de maig de 2017

Sabíeu que fa més de 36 milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, existia un mar que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus? Aquest procés va deixar espectaculars formacions rocoses i rics recursos naturals que han definit el paisatge i la societat del territori. El Geoparc de la Catalunya Central, avalat amb el segell Unesco, posa en valor tot aquest patrimoni geològic, que avui us convidem a descobrir. Aquí teniu les nostres recomanacions d’espais per conèixer al Geoparc de la Catalunya Central:

  • Muntanya de Montserrat: un paisatge espectacular i que convida a fer-hi moltes excursions. Montserrat era un antic delta en aquest mar que cobria la Catalunya Central. Avui, es mostra com un massís imponent i inexpugnable. Visiteu el santuari, degusteu productes típics com el mató o la mel o feu-hi alguna ruta de senderisme. Hi ha mil propostes per gaudir-ne!
  • Cardona: El seu castell ha estat escollit recentment com el monument favorit dels catalans del 2017. Endinseu-vos-hi i tornareu a l’època medieval! Geològicament parlant, no podeu deixar de visitar la muntanya de sal, una herència també del mar de fa 36 milions d’anys. Baixareu fins a 86 metres de profunditat per descobrir un entorn espectacular de plegaments, vetes i minerals. Un lloc únic al món!
  • Coves del Toll: Les Coves del Toll de Moià formaven part de l’escull coral•lí del mar de la Catalunya Central. Avui podreu visitar-les i descobrir com era la vida a la prehistòria en el que és un dels jaciments paleontològics més importants d’Europa.

I a Manresa?
Manresa també és Geoparc. Podeu visitar-hi espais d’allò més singulars com la Cova de Sant Ignasi, una balma situada sota la Seu, on Sant Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, hi passà onze mesos decisius de la seva vida i d’on en sortí el seu llibre d’exercicis espirituals. Un altre espai d’interès és el Museu de Geologia Valentí Masachs, situat al costat de la Universitat Politècnica de Catalunya, que compta amb un fons de 5.000 minerals, 2.000 roques i prop de 3.000 fòssils.

On mengem?
De ben segur que tot aquest recorregut us obrirà la gana. La campanya Menjar i Beure a Manresa us ofereix diferents establiments repartits per tota la ciutat. Just davant del Museu de Geologia teniu el restaurant Cibus o el frankfurt Les Bases si busqueu alguna cosa més informal. Al centre, el restaurant Maïami se situa a l’enclavament perfecte entre el barri antic i el centre comercial de Manresa. Podeu aprofitar també per seure al Passeig en una de les seves terrasses i fer-hi un vermut. Si l’hora de dinar us agafa per la carretera, apropeu-vos al Sant Isidre al polígon Sant Isidre de Sant Fruitós i gaudiu dels seus menús de temporada.