2 de març de 2017

Estem en dies de calçotades, un àpat alegre i divertit amb dos grans protagonistes: els calçots i la seva salsa. Quina de les dues coses agrada més? Es fa difícil de dir, oi? Avui us parlarem de la salsa romesco i les seves variants. Creieu que el xató, el romesco i la salsa de calçots són el mateix? El debat està obert!

Segons la Gastroteca, el romesco és una de les salses més definitòries de la cuina catalana. Va néixer al Camp de Tarragona cap a inicis del segle XVIII, després que arribessin a Catalunya alguns dels ingredients procedents d’Amèrica que s’utilitzen per fer-la. És una salsa amb grans variacions, segons la zona geogràfica, la recepta familiar o el gust de cadascú. Els seus ingredients principals són el pebrot vermell, l’oli d’oliva, el tomàquet madur, l’all, el vinagre, el bitxo, la sal, el pa fregit i les ametlles o avellanes picades.

Una altra salsa semblant és el xató, típic de la zona del Garraf i el Penedès, similar al romesco però que, generalment, no porta tomàquet i en canvi incorpora la nyora. Aquesta salsa es fa servir per a l’amanida que porta el seu nom, a base d’escarola, anxoves, tonyina i bacallà. Per últim, la salvitxada o salsa de calçots sí que porta tomàquet i agafa el nom del pebrot picant o bitxo.

Diferents pobles i ciutats catalanes es disputen l’origen i la recepta d’aquestes tres salses. I a vosaltres, quina us agrada més?

Per ajudar-vos a escollir, als restaurants de Menjar i Beure a Manresa us oferim una gran varietat de plats amb aquestes salses. Des del xató del restaurant Atenes fins a les calçotades del Sant Isidre. Tot un acompanyament de luxe per als millors productes de temporada!