L’arròs és un dels aliments típics d’aquestes dates de Carnaval, i en molts pobles i ciutats se celebren festes al voltant d’aquest producte. Al Bages, la més coneguda és la Festa de l’Arròs de Sant Fruitós, que aquest any tindrà lloc el diumenge 26 de febrer. Abans però, els restaurants del municipi dediquen tota una setmana a l’arròs, amb la proposta 7 d’arròs. Al restaurant Sant Isidre, cada dia podreu tastar un plat diferent fet amb arròs: arròs amb ànec, arròs negre, arròs de ceps i gambes, arròs de carxofes i conill i fins i tot un arròs amb calçots!
Però com que l’arròs és un producte que molt sovint fem a casa, avui us deixem alguns trucs i consells perquè sempre us surti perfecte.
Tipus d’arròs
- Rodó: de cocció homogènia, absorveix molt bé els sabors dels aliments que l’acompanyen. Recomanat per fer paelles, arrossos caldosos i guisats.
- Bomba: és un arròs que no es passa i sempre queda sencer, la qual cosa el fa ideal per a paelles i altres receptes mediterrànies.
- Llarg: no s’enganxa gens. Perfecte per a amanides, guarnicions i receptes amb algun toc exòtic.
- Basmati: és un dels més fins i aromàtics. Cal rentar-lo i posar-lo en remull abans de cuinar-lo. És el que va millor amb el menjar indi.
- Arborio: de textura cremosa, ideal per als risottos.
- Integral: és l’arròs al qual no s’ha tret la closca i, per tant, té un color més fosc.
- Salvatge: amb grans allargats i de color gris fosc, té un gust que recorda als fruits secs. En cuinar-se agafa un color morat. Va bé per a amanides.
- Vaporitzat: és un arròs que no es passa i que aguanta més temps sencer.
Mesures d’aigua
Normalment es calculen dues tasses d’aigua o caldo per una d’arròs. Si volem un arròs caldós, hi podem afegir un quart més d’aigua. Si veiem que ens queda sec, hi podem afegir més aigua durant la cocció.
Temps de cocció
El temps de cocció normal per a un arròs blanc o paella és d’uns 20 minuts. Millor si els primers 10 són a foc fort i després el baixem al mínim. Però cal tenir en compte que els temps varien segons el tipus d’arròs.
Esperem que aquests consells us siguin útils. I vosaltres, com el cuineu l’arròs?