4 de gener de 2017

Encarem la recta final de les festes amb la celebració de Reis, un dia en què moltes cases s’ompliran de jocs i joguines. En aquest article, el CNL Montserrat ens explica la campanya que ha estat impulsant durant aquests dies per donar a conèixer l’oferta de jocs en català:

El joc és molt important en el desenvolupament de la persona. Permet que capacitats com ara la creativitat, la memòria o l’atenció progressin. A través del joc aprenem a prendre decisions, relacionem experiències prèvies amb d’altres de noves i compartim temps amb familiars i amics. En aquest àmbit de relació tan important, el català encara ha de recórrer un llarg camí. La campanya I tu, jugues en català? impulsada pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), té l’objectiu de donar a conèixer i facilitar l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús a fi de contribuir a potenciar l’ús de la llengua catalana en el sector del joc i de la joguina.

Una dada important és que més de 400 botigues de tot Catalunya donen suport a la campanya. Els establiments adherits s’identifiquen amb una capsa vermella i tenen el compromís de fer visibles els jocs i les joguines que incorporen el català.

Però si sou a casa i voleu consultar tots els jocs i joguines que hi ha en català, teniu l’aplicació per a dispositius mòbils “I tu, jugues en català? “, per a les plataformes Android i iOS. L’app permet accedir al cercador de jocs i joguines en català del CPNL, que té més de 600 referències i ofereix la recerca per paraula clau, per categories de jocs i joguines i per edat recomanada. S’hi poden valorar els jocs i també veure el nombre de persones que han votat cada joc.

Aquest cercador també està disponible al web de jocs del CPNL (http://www.cpnl.cat/jocs). Si el consulteu, veureu que també disposa d’informació sobre els més de 400 comerços que donen suport a la campanya, geolocalitzats a través de Google Maps.

I si voleu més informació sobre el Nadal en català podeu visitar el web http://www.cpnl.cat/nadal/ , s’hi pot trobar diverses propostes per compartir aquestes festes amb els més petits de casa:  jocs, contes de Nadal, la carta als Reis, el tió, etc. També hi ha un ampli ventall de felicitacions digitals per enviar als amics i familiars. A l’apartat Els regals hi ha diverses recomanacions per viure el Nadal de manera solidària i sostenible. La web de Nadal, a més, permet conèixer de més a prop les tradicions i rituals típics d’aquestes dates: representacions dels pastorets, pessebres vivents, fires de Nadal i conèixer la diversitat de plantes nadalenques típiques d’aquestes festes incloent-hi l’arbre de Nadal. També es recullen cançons i dites populars nadalenques i consells i noves idees per fer el pessebre a casa. Finalment, l’apartat La gastronomia ofereix diversos enllaços en què s’explica els orígens i la tradició dels productes i els menjars típics d’aquestes dates i també receptes molt útils.

 

CNL Montserrat