9 de novembre de 2016

Amb els ulls posats a l’any 2022, quan es compliran 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, la ciutat treballa per projectar aquesta part de la seva història que l’ha fet coneguda arreu del món. Ara, el món gastronòmic també s’hi ha implicat per donar a conèixer què i com es menjava en aquella època. A continuació, us parlem del brou del pelegrí, un dels plats icònics de la cuina ignasiana, que el cap de setmana del 12 i 13 de novembre podreu tastar en diferents restaurants de Manresa.

El brou del pelegrí és 100% vegetal i està inspirat en el brou que es deuria prendre Sant Ignasi a l’època. El fet que sigui totalment vegetal es deu a què en aquella època la carn era escassa i Manresa era una ciutat reconeguda per la seva riquesa hortícola. Se sap que Sant Ignasi, en els seus períodes d’abstinència i meditació, s’alimentava en gran part de brou, i fins i tot es conserva, a la Cova de Manresa, el bol de fusta original que Sant Ignasi utilitzava per beure’l.

Així doncs, el brou del pelegrí, creat per la Fundació Alícia i l’escola Joviat després d’un procés de recerca i documentació històrica, és un brou per beure’s a qualsevol hora del dia, lleuger i depuratiu. Està fet amb verdures, bolets i herbes del bosc i, més que un brou, acaba resultant una infusió de vegetals pensada per a aquelles persones que necessiten refer-se del llarg viatge i asserenar-se per fora i també per dins.

A més del brou del pelegrí, l’aproximació gastronòmica a l’època ignasiana ha permès descobrir altres plats típics de l’època. És el cas del vi bullit o el dolç del pelegrí, que han començat a elaborar diferents forns i pastisseries del territori. Una proposta gastronòmica diferent i única, que ens fa viatjar en el temps i conèixer una part oblidada de la nostra història culinària.