9 de juny de 2017

S’acosta la nit més curta de l’any, la que inaugura oficialment l’estiu. La revetlla de Sant Joan és una festa que se celebra arreu dels països catalans la nit del 23 de juny. És una nit màgica de celebració del solstici d’estiu i té uns elements simbòlics molt marcats com el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de Sant Joan, les cançons, el ball o els rituals màgics. Teniu alguna tradició especial per aquesta nit?

Un dels elements més típics de la nit de Sant Joan són les fogueres, una tradició que sembla que ve de molt lluny. I és que cada poble o barri té la seva que reuneix els veïns al seu voltant. Fins i tot els més agosarats s’atreveixen a saltar per damunt del foc. Un altre element indispensable és la pirotècnia: bengales, piules, trons, bombetes, focs artificials… Coneixíeu la dita “Qui encén foc per Sant Joan, no es crema en tot l’any?”.

La gastronomia també hi juga un paper important, com no podia ser d’altra manera. Del tot imprescindibles són la coca i el cava. Sabíeu que antigament les coques de Sant Joan eren rodones? Es creu que tenia alguna relació amb el sol. Tot i que la més tradicional és la de fruita confitada, avui trobem coques de tota mena: de crema, de llardons, de xocolata…

Ja sabeu com i on celebrareu la revetlla de Sant Joan? Des de Menjar i Beure a Manresa us volem recomanar el sopar-revetlla del restaurant Atenes. Al mig del Passeig de Manresa, i seguint totes les tradicions que marca la festa, la revetlla de l’Atenes vol ser un retorn a les revetlles d’abans, on no podia faltar el sopar a la fresca, el retrobament amb els amics, la coca i el cava. Bon Sant Joan!