10 de març de 2017

Us agrada el vi? En consumiu habitualment? Al Bages tenim grans vins, que mica en mica s’estan fent un lloc entre els més reconeguts del nostre país. Avui dia és freqüent trobar-los a molts restaurants de la comarca, com els que formen part de la campanya Menjar i Beure a Manresa. I si abans del 31 de març dineu al Maïami i ompliu el tiquet de caixa, participareu en el sorteig d’una visita a un celler de la DO Pla de Bages.

Però si el que voleu és gaudir-ne a casa, aquí us deixem alguns consells per prendre’l en les millors condicions:

 1. Busqueu informació. Abans d’obrir una ampolla de vi, intenteu conèixer el màxim de coses sobre la seva història, procedència, varietat… El vi és un producte molt especial capaç de transmetre molta informació. Si no sou experts, deixeu-vos aconsellar per un expert (del restaurant, de la botiga on hagueu comprat el vi) o llegiu-ne bé l’etiqueta. Veureu com això us ajuda a gaudir al màxim de la degustació.
 1. Assegureu-vos que estigui a la temperatura adequada. Cada vi demana una temperatura concreta, tot i que això dependrà sempre del vostre gust, de l’estació de l’any, del moment en què us el prengueu… En general, les temperatures recomanades són les següents:
 • De 6 a 9 ºC per als vins blancs joves.
 • De 10 a 12 ºC per als vins blancs amb criança.
 • De 5 a 10 ºC per als vins rosats.
 • De 12 a 15 ºC per als vins negres joves.
 • De 15 a 18 ºC per als vins negres amb criança.
 • De 10 a 15 ºC per als vins dolços.
 1. Obriu-lo bé. Feu servir un bon llevataps per no fer malbé el tap. Avui dia n’hi ha de moltes menes que us permetran obrir l’ampolla sense gaire esforç.
 1. Serviu-lo a la copa. Agafant l’ampolla per baix, aneu omplint les copes, serviu-lo sense donar-li cops i deixeu-lo airejar. És important no omplir la copa del tot perquè el vi no s’escalfi i tingui suficient espai i, sobretot, no barregeu diferents tipus de vi!
 1. Degusteu-lo amb calma. Abans de tastar-lo, observeu-ne el color i la textura, oloreu-lo… Quins records us porta? Quines olors podeu identificar? Quin gust n’espereu? A continuació, tasteu-lo amb calma, a glopets petits, i intenteu dexifrar-ne els gustos. Mica en mica anireu agafant experiència i cada vegada sereu capaços de trobar-hi més matisos.

Esperem que aquests consells us siguin útils per gaudir de l’apassionant món del vi!