24 de febrer de 2017

Sabíeu que a l’època medieval ja es feia servir l’oli d’oliva? I que existia una alta cuina per a la noblesa i les classes benestants? Avui us parlarem de cuina medieval, un seguit d’hàbits alimentaris i mètodes de cuinar que són l’origen de l’actual cuina moderna europea.

Els cereals eren, com avui, la base de l’alimentació durant l’Edat Mitjana, en forma de pa, farinetes o pasta. Les verdures també es consumien força com a complement dels cereals. En canvi, la carn era més cara i, per tant, estava reservada a les classes més riques, que bàsicament en menjaven de porc i de pollastre. Al nord d’Europa el bacallà i altres peixos també eren freqüents.

Les dificultats en el transport i la conservació dels aliments feia que principalment es consumissin aliments de proximitat. Així, la moda del quilòmetre 0 era, a l’Edat Mitjana, una necessitat, sobretot entre la gent més pobra. Malgrat tot, ja es feien servir sistemes de conservació com l’assecat, el fumat, el salat, etc.

Segurament heu sentit a dir que molts plats de la cuina medieval tenen un regust dolç. Això és perquè s’utilitzava molt el sucre o la mel. També es feien servir espècies com el pebre negre, el safrà i el gingebre. I la llet d’ametlla, també força dolça, s’utilitzava per espessir sopes, estofats i salses.

Si us voleu endinsar en la cultura medieval, us recomanem una visita a la Fira de l’Aixada de Manresa. Podreu gaudir d’un mercat medieval i d’espectacles i recreacions històriques que rememoren com era la ciutat a l’època. I perquè la immersió sigui també gastronòmica, el restaurant Maïami us ofereix un menú especial de fira amb plats d’inspiració medieval com la brandada de bacallà amb ceps, la sopa de farigola amb ou poché, el xai a l’antiga o el bacallà a la manresana. Bon profit!