7 de desembre de 2016

La pasta, aquest aliment tan versàtil a la cuina i que a agrada a grans i petits! Però quina és la millor manera de coure raviolis, galets, canelons…? Atenció als consells que ens donen des de Pastateca, uns autèntics experts en pasta. Preneu nota!

Una de les majors diferències entre pasta fresca i pasta seca és el temps de cocció, que és molt més curt en la pasta fresca: perfecte per no encantar-se davant dels fogons!

Quan les tirem a l’aigua bullent, la pasta seca primer absorbeix aigua i, un cop hidratada, comença a coure, per això s’ha de bullir uns 12 minuts. Com que la pasta fresca no s’ha deshidratat mai, només li calen uns 2 minuts d’ebullició o uns 4 minuts si es tracta de raviolis.

Coure pasta és molt senzill, només cal tenir en compte uns quants punts clau i tindreu l’èxit assegurat.

Quanta aigua cal fer bullir?

Les receptes clàssiques diuen que cal comptar 1 litre d’aigua bullent per cada 100 grams de pasta per a que no s’enganxi però hi ha experiments culinaris que demostren que no en cal tanta. Si hi  ha aigua suficient per cobrir completament la pasta i uns tres dits més per a donar-li espai per moure’s, ja n’hi ha prou.

I pels galets?

Pels galets sí que cal comptar un litre de líquid per cada 100 grams: com que s’inflen molt i són per lluir, val més que vagin amples. Els podeu bullir en aigua però queden més bons fets amb el brou de l’escudella. Si és el cas, feu brou de més i separeu el que vulgueu servir a taula: així segur que no us en faltarà! A més, si teniu algun celíac a taula, coent els galets a banda, la resta del brou quedarà net i en podreu menjar tots, sempre que la pilota la feu amb farina sense gluten o la bulliu per separat.

Què fer per a que no s’enganxi la pasta?

Cal remenar suaument durant el primer minut de cocció, fins que l’aigua s’enterboleixi: un cop el midó de la pasta ha passat a l’aigua, ja no s’enganxa entre si.

Cal afegir un raig d’oli a l’aigua? I sal?

Oli, no. Segur que heu vist com la pasta baixa al fons de l’olla i l’oli es queda a la superfície de l’aigua: no estan en contacte. Val més fer-lo servir per amanir la pasta.

Sí que cal afegir-hi sal: uns 10 grams de sal per litre d’aigua, si no hi ha raons de salut que ho impedeixin.

Cal que la pasta bulli a foc fort?

Depèn: cal que l’aigua torni a arrencar el bull ben ràpid. Pugeu el foc al màxim fins que torni a bullir.

La pasta fresca ha de bullir fort, si no, queda massa tova. Com que cou en uns dos minuts, apugeu el foc quan la fiqueu a l’aigua, remeneu i tasteu-la perquè us quedi al punt. Va molt de pressa!

La pasta seca pot bullir fort però no li cal: mentre bulli, tot va bé.

Els raviolis frescos han de fer xup-xup: si bullen massa esverats pot ser que s’obrin. Un cop l’aigua torni a bullir, abaixeu una mica el foc i no els deixeu fer més del compte, només necessiten entre 3 i 5 minuts.

I les fulles de caneló?

Hi ha dos tipus de fulles de caneló seques: les que s’han de bullir i les que només es remullen en aigua calenta. Per a les que es bullen, el millor és una cassola ampla i poc fonda: us costaran menys de treure. Després cal refredar-les i estendre-les sobre un drap net i que no deixi borrissol per a que s’eixugin.

Si us sembla massa complicat, proveu les fulles de caneló fresques: s’enrotllen crues i couen quan la plata muntada és al forn, bebent-se la salsa que hi hagueu posat.

Com barrejar pasta i salsa?

Salsa calenta amb pasta calenta: primer feu la salsa i reserveu-la calenta. Quan tingueu la pasta quasi al punt, escorreu-la molt bé i, sobretot, no l’esbandiu! Barrejeu-la amb la salsa, doneu-los un moment més de foc i a taula: la pasta absorbirà una mica de salsa, la salsa s’agafarà millor a la pasta i el plat no us quedarà aigualit. Si heu d’allargar la salsa, feu-ho amb la mateixa aigua de cocció de la pasta.

Salsa freda amb pasta freda: un cop la pasta cuita, esbandiu-la amb aigua freda per aturar la cocció i escorreu-la bé. Si la pasta ha d’esperar, afegiu-hi un raig d’oli i refrigereu-la en un recipient on estigui ben ampla. Si voleu amanir la pasta amb alguna salsa freda que ja dugui oli (maionesa, romesco, pesto…), feu-la abans i barrejeu-les directament, sense afegir-hi més oli: la salsa s’agafarà millor i us quedarà més lleuger.

La pasta és un aliment saludable que agrada a tothom. Se’n pot gaudir tot l’any amb tantes combinacions de verdura, carn, peix i salsa com se us acudeixin. Bon profit!